Doubleclick, Inc. Nasdaq: DCLK Branche: Internet Advertentie & Marketing

Profiel:
Doubleclick is één van de grootste reclamebedrijven gericht op recalme op Internetpagina's. Doubleclick richt zich hierbij op zowel adverteerders als de aanbieders van veelbezochte websites, zoals portals. Doubleclick kent 4 advertientieoplossingen: 1. Doubleclick's Dartservice vooor aanbieders van websites; Doubleclick network; Doubleclick Direct en DoubleClick Local, gericht op regionale en locale reclamemarkten.
De beursgang in februari 1998 bracht circa $62,5 miljoen op. Doubleclick heeft sinds eind 1996 een overeenkomst met Digital waardoor Doubleclick de exculsieve rechten krijgt op het plaatsen van advertenties op specifieke pagina's op de populaire zoekmachine AltaVista van Digital (Digital is in juni 1998 overgenomen door computerfabrikant Compaq). Doubleclick betaalt Digital een commissie voor verkochte advertenties. Bijna 30% van de inkomsten van DoubleClick zijn afhankelijk van de reclame-inkomsten op de AltaVista website. De overeenkomst met Digital (Compaq) loopt tot eind 1999.
Doubleclick heeft sinds de oprichting aanzienlijke verliezen geleden. DoubleClick verwacht vanaf 2000 winstgevend te zijn.

oprichtingsdatum: januari 1996
beursgang: februari 1998

 

Bedrijf Sterkten
  • DoubleClick is DE reclameverkoper op Internet en kent de ins en outs van de specifieke eisen aan reclame op Internet.
Zwakten
  • Sterk afhankelijk van het bezoekersaantal op de website van de zoekmachine AltaVista
Markt Kansen
  • Met de toename van het aantal gebruikers van Internet zullen de uitgaven overeenkomstig stijgen.
  • Een steeds groter deel van de advertentiebudgetten van (grote) bedrijven gaat naar het Internet
Bedreigingen
  • Opzeggen contract door Compaq voor de AltaVista website
  • Veel kapitaalkrachtige reclame- en mediabedrijven die een bedreiging zullen vormen zodra blijkt dat Internet een serieuze bedreiging gaat vormen
  • Microsoft heeft de nummer twee op dit gebied overgenomen
  • Grote concurrent: 24/7 Media

 

Doubleclick op het Internet:
algemeen: http://www.doubleclick.net
huidige koers: klik hier
beleggerspagina: klik hier

 

Persoonlijke aantekening:
Reclame op Internetsites en met name de populaire websites (portals) heeft een enorme vlucht genomen, voor een medium dat eigenlijk pas sinds 1994 hiervoor geschikt is (komst Netscape's Navigator 1.0 browser, waarmee afbeeldingen kunnen worden weergegeven èn over het Web worden gesurft). Inmiddels worden honderden miljoenen dollars aan reclamegelden uitgegeven in webvertorials, banners en andere reclameuitingen. De uitgaven aan reclame op Internetpagina's stijgt exponentieel (ten koste van de traditionele recalme). Het Internet is dan ook bijzonder geschikt voor reclame, omdat reclame interactief kan zijn. DoubleClick is als 'reclameverkoper' in dit gat gesprongen, toen traditionele bedrijven het Internet nog niet zagen zitten als reclamemedium.