WELKOM BIJ INTERNETBELEGGEN English visitors: click here

Primeur: Postbank Internetfonds online !

Conclusie: geen verschil met ING Internet Fonds

Eindelijk online: het ING Internetfonds per eind augustus!!!

Portfolio OHRA Internetfonds eind augustus ook online

(Nu 94 internetbedrijven beschreven!)

Laatste nieuws 8 oktober:

Grote beroering in de online advertentiewereld. Het gerucht gaat over het Internet dat Doubleclick het bedrijf 24/7 Media wellicht gaat overnemen. Wij vonden ook een hele goede reden voor deze stap. Het was namelijk CMGI dat de afgelopen maand een tweetal advertentiebedrijven heeft overgenomen en dat daarmee meteen een grote positie inneemt in de online advertentiemarkt. Doubleclick is nu marktleider en probeert wellicht zijn positie te versterken c.q. behouden. De online advertentiemarkt staat pas in de kinderschoenen. Het meest bekend zijn de 'banners' die u op de meeste commerciele pagina's ziet. U kunt op zo'n banner klikken en dan gaat u direct nar de site van de adverteerder. Het probleem is dat de meeste mensen dat niet doen en de banner gewoon negeren. Andere vormen van adverteren zijn dus gewenst. Een alternatief is het sponsoren van webpagina's. Op Golfweb ziet u rechtsboven de naam van zo'n sponsor.
Advertenties op het Internet zijn iets krachtiger dan in de krant want men weet vaak meer over de online gebruikers dan de lezers van kranten. Grote Internetbedrijven als Yahoo en Lycos zijn nog altijd sterk afhankelijk van adverteerders. Deze betalen veel geld om op belangrijke pagina's een banner te hebben want er komen dagelijks miljoenen mensen voorbij.

Het Internet Advertising Bureau is een goede bron van informatie over online adverteren. We zien bijvoorbeeld dat in het eerste kwartaal van 1999 de uitgaven bijna verdubbeld zijn vergeleken met 1998. Veruit de meeste advertenties zijn gericht op consumenten (27%) en de top 10 adverteerders vangen maar liefst 75% van de totale omzet van $693 miljoen.
Het sterke aan een bedrijf als Doubleclick is dat het ook nog technologie levert om de advertenties op de juiste sites te plaatsen dus het gaat verder dan dan een gewoon reclamebureau. CMGI ziet duidelijk kansen in deze markt met name vanwege de sterke groei. De verdubbeling van de online advertentie-uitgaven binnen een jaar kon zich namelijk best wel eens nog een paar keer voordoen. Een prettig weekend.


Waar belegt het ING Internetfonds in? klik hier.
ING augustus '99
Waar belegt het OHRA Internetfonds in? klik hier
OHRA augustus '99
  Beleggen in niet genoteerde Internetbedrijven

week 40: 4 oktober - 8 oktober 1999

Voordat Internetbedrijven naar de beurs komen zijn er diverse financieringsrondes geweest. Bedrijven kloppen niet alleen aan bij banken maar ook bij participatiemaatschappijen. In Nederland kennen we naast de Twinning Centers ook Icom, waar Maurice de Hond achter zit. Icom doet zich in eerste instantie voor als een soort adviseur voor Internetstrategieen maar het is gewoon een participatiemaatschappij die in Internetbedrijfjes belegt. Men wil 35% rendement per jaar halen en heeft belangen in 12 bedrijven waaronder WISH en Ilse. Maar kunt u nou meedoen als Internetbelegger? Misschien als u minimaal 2 ton op tafel kunt leggen maar we heten niet allemaal Roel Pieper. Daarvoor zou Icom zelf naar de beurs moeten en wellicht dat Maurice dat ook doet. Wij denken dat 12 bedrijven te weinig is en dat hij naar de beurs komt als hij 15 tot 20 bedrijven heeft. We krijgen niet veel info bij Icom. Stukken beter vinden wij de aan Icom gerelateerde website E/Merce WebWatch dat veel info levert over de Webbranche met name in Nederland. En passant promoot men ook nog even de bedrijven in de Icom portefeuille onder de noemer 'netwerken' maar dat is niet storend. Maar beleggen is er nog steeds niet bij.

In Amerika kan het wel. We hebben al eerder geschreven over CMGI dat in niet-genoteerde Internetbedrijven investeert. Het ING Internet Fonds bracht ons op het spoor van nog een genoteerde participatiemaatschappij: Internet Capital Group (ticker: ICGE). Deze club belegt in 29 Business-to-Business bedrijven en ook hier praat men over netwerkeffecten. Cisco, Coca-Cola en Microsoft zitten naast andere bedrijven in de adviesraad. Alleen de website van ICGE is al een verademing vergeleken met die van Icom. Een lijst van de 29 bedrijven waar ICGE in belegt vindt u hier. Al lezende wat ICGE allemaal doet krijgen wij een steeds beter beeld waarom het ING Internet Fonds er een aandeel in heeft genomen. Het grote voordeel van ICGE is natuurlijk risicospreiding. Met 1 aandeel belegt men in feite in 29 veelbelovende bedrijven. Er hoeft maar 1 Yahoo tussen te zitten en het betaalt zich zelf terug. Waardering van ICGE is net als CMGI onmogelijk volgens ons en dat zie je terug in de koersgrafieken. Beide aandelen bewegen harder naar beneden en naar boven dan de Internetsector zelf. Dat neemt niet weg dat met CMGI en ICGE in een beleggingsportefeuille het aantal namen waarin men werkelijk belegt drastisch uitgebreid wordt. En sommige mensen slapen dan beter s'nachts.

PS: Tip voor Maurice de Hond: zet een beschrijving van de deelnemingen op de Icom pagina.

Naar aanleiding van bovenstaand stuk ontvingen wij een reactie van Maurice de Hond, General Partner van Icom (Internet Competence Network). Omdat wij dit zeer waarderen geven wij zijn reactie hieronder integraal weer:

"ICOM is in feite minder dan 1 jaar actief. Daarbij is onze doelstelling niet alleen te participeren in Internetbedrijven, maar als een netwerk van bedrijven en kennis oplossingen te bieden voor organisaties die adequaat op de nieuwe ontwikkelingen willen reageren. In het tempo waarin we nu opereren hopen we voor het eind van dit jaar meer dan 15 partners te hebben. (Op onze site vind je onder "partners" de logo's en links naar hun sites). Alle zijn kansrijke internetbedrijven, waar we veel fiducie in hebben. Tevens spelen zij een goede rol bij onze netwerkfilosofie. Het opereren binnen de Nederlandse financiele wereld en een mogelijke beursnotering is gekoppeld aan duidelijke regels. STE, AEX en de banken, die je dienen te sponsoren om een beursnotering in Nederland te krijgen, hebben daar duidelijke regels voor. Ook wij dienen ons daaraan te houden, hetgeen zowel inhoudt dat we ons niet zomaar kunnen richten op potentiele aandeelhouders in Nederland en gemakkelijk een beursnotering in Nederland kunnen krijgen. Op basis van de ontwikkelingen van ons bedrijf en de regels die er binnen Nederland zijn zullen we naar bewind van zaken handelen. Hopelijk zal men in de nabije toekomst nog veel van ons merken en veel redenen hebben om over ons te schrijven."

Uit deze reactie van Maurice de Hond lezen we dat het niet gemakkelijk is om een beursnotering in Nederland te krijgen. Er zijn vele instanties die met hun eigen regels de weg naar de notering bepalen. Op zich is dit goed voor de uiteindelijke aandeelhouders zeker omdat bij beursgenoteerde bedrijven de 'monitoring' niet perfect is en zeker minder dan die door financiers voor de beursgang. In ieder geval stemt het ons optimistisch dat Icom oog heeft voor expansie en wellicht nog dit jaar 15 bedrijven in haar portefeuille heeft. Propus zal u op de hoogte blijven houden van deze interessante ontwikkelingen.

Kees Wakkerman

mail de redactie


    Hoe beleg ik zelf via Amerikaanse Brokers. Internetbeleggen.com legt u stap voor stap uit hoe beleggen via een Amerikaanse broker in z'n werk gaat. klik hier

BEDRIJFSNIEUWS 4 oktober - 8 oktober 1999

4 oktober:

Vandaag waren het vooral de wat kleinere bedrijven die het zeer goed deden in de Internetsector. Grote uitschieter was Preview Travel (wel in het ING Internet fonds, niet in die van Ohra) dat net nog 35% hoger stond. Waarom? Omdat Sabre, een bedrijf dat bekend is geworden met zijn wereldwijde systemen voor vliegtuigboekingen, zijn reis-site Travelocity laat samengaan met Preview Travel, dat ook gespecialiseerd is in online reizen boeken. Samen gaan ze verder onder de naam travelocity. Hiermee onstaat veruit de grootste online reispagina op het Internet maar dat is nog niet alles. Men kondigde meteen een 5-jarig exclusief contract aan met America Online dus aan bezoekers geen gebrek. Het Internet is ideaal voor het zoeken en boeken van reizen omdat de ouderwetse en loodzware reiscatalogi ideaal zijn om online te bekijken. Een cruise naar Hawaii? Wij vonden hem binnen de minuut. We lazen dat de online reisomzetten zullen groeien van $8 miljard dit jaar naar $32 miljard in 2004. Het nieuwe travelocity gaat een groot deel hiervan wegkapen en dat is altijd goed voor het aandeel. De online reisbureaus zijn een schoolvoorbeeld van het ideale Internet bedrijfsmodel: geen dure winkels met openingstijden en nog duurder personeel. De marges kunnen dus naar beneden waardoor weer marktaandeel gepakt kan worden. Op het Internet kunt u op uw gemak allerlei mogelijkheden tegen elkaar afwegen en zelf boeken. Niet in Nederland natuurlijk want we lazen in de krant dat de Nederlandse reisbranche Internet als een bedreiging ziet. Een online reisbureau krijgt waarschijnlijk daarom in Nederland geen toegang tot cruciale databanken met openstaande reizen. Alweer een staaltje dus van de Nederlandse arrogantie zoals we die eerder bij KPN zagen. Het Internet is echter een globaal medium zodat we niet ongerust hoeven te zijn. Toch is er vooruitgang. Kijkt u maar eens bij Allure of bij Elmar. Boek ze!

5 oktober:

Het grote nieuws vandaag is de overname van Sprint door MCI Worldcom voor het ongelooflijke bedrag van $129 miljard. Weliswaar in aandelen betaald maar toch. Daarmee onstaat meteen een geduchte concurrent voor AT&T. MCI Worldcom beheert een groot deel van de Internet 'backbone' en is ook eigenaar van UUNet. De Amerikaanse overheid heeft al aangekondigd dat men zal kijken of niet weer een monopolie-achtige structuur ontstaat met deze overname. Het Internet speelt een grote rol bij deze overname want men wil telefoniediensten in combinatie met Internettoegang gaan leveren. Sprint heeft ook een mobiele telefonietak en met de nieuwe generatie mobiele telefoons kan men ook op het Web surfen of E-mail ophalen. Al met al zien telecombedrijven zich ook genoodzaakt positie in te nemen in de nieuwe economie. En dat mag best $129 miljard kosten. Met meer dan 100 miljoen mensen op het Internet is dit wellicht een goede lange termijn strategie. Voor ons is het wachten op de fusie tussen KPN en Deutsche Telecom. Vanavond nog zagen wij een reclame op TV van T-Online, de Internetservice van Deutsche Telecom. Bij T-Online kan de duitser nu voor 2 pfennig per minuut surfen voor 8 mark per maand. Het zal wellicht niet lang meer duren of lokaal bellen is gratis net als in de VS. KPN zal uiteraard de laatste zijn die dit invoert maar het kon wel eens heel snel gaan als bijvoorbeeld America Online dit gaat financieren. Dan betalen we alleen nog maar het maandelijkse abonnement en dat is toch weer mooi meegenomen voor de mensen die veel op het Internet zitten.

6 oktober:

Heel sterke Internetmarkt vandaag. Beleggers zijn weer gerust over de rente nu de FED besloten heeft deze voorlopig niet te verhogen. Toch ook weer voor veel mensen een reden om winst te nemen, zeker voor de toch al bange Nederlandse belegger. Wij ontvangen regelmatig vragen over de Internetfondsen van Ohra en ING/Postbank. Het is niet onze rol om te adviseren welk fonds het beste is. U kunt dit zelf beoordelen op onze site. We weten inmiddels dat er nauwelijks verschillen zijn tussen ING en Postbank omdat het ook door dezelfde mensen gemanaged wordt. Het gaat erom dat u beslist of u aandelen in de Internetsector wilt hebben of niet. U kunt ook zelf beleggen. Vraag u eerst af welk type belegger u bent. Bent u iemand die dagelijks de koersen volgt en snel handelt en heeft u ook nog beschikking over voldoende informatie dan kunt u overwegen om zelf aandelen te kopen of verkopen. U heeft dan niet de spreiding die een beleggingsfonds biedt maar u heeft meer bewegingsvrijheid en u staat zelf aan het roer. Een ander type belegger is de lange termijnbelegger die een deel van zijn geld in een groeisector stopt. Wij hebben ons er van overtuigd en hopelijk ook u dat het Internet de economie de komende jaren ingrijpend gaat veranderen. Op korte termijn zien we hevige koersschommelingen in de Internetsector en als je net een stijging van 15% achter de rug hebt dan is het logisch dat mensen zich afvragen "hoe lang dat nog doorgaat". U moet zich goed bedenken dat veel technologiebedrijven in de jaren 80 ook al 'duur' werden genoemd. Een groot deel van die bedrijven blijkt nu toen toch niet zo duur geweest te zijn want de technologiesector heeft het beduidend beter gedaan. In de Internetsector liggen dezelfde kansen maar natuurlijk zal niet ieder bedrijf overleven. Als u op een globaal niveau kijkt zijn er nu al een aantal bedrijven die duidelijk de leveranciers zijn van het verschijnsel Internet. De meeste Internetbedrijven gebruiken computers van SUN en databases van Oracle. Deze 2 bedrijven zijn niet pure Internetbedrijven maar u kunt er een stuk zekerder van zijn dat ze ook op langere termijn een belangrijke rol zullen blijven spelen in de Internetsector. Verder noemen wij Cisco dat de belangrijkste en grootste netwerkspecialist ter wereld is. Mocht u bang zijn voor de pure Internetbedrijven dan slaapt u wellicht iets rustiger met deze drie namen die ook profiteren van de groei van het Internet.

7 oktober:

Toch weer een sterke markt vandaag, zeer goede week tot nu toe. Op 4 oktober schreven we over Preview Travel en de fusie met Travelocity (u kunt dat onderaan de pagina nog lezen). Sindsdien is het aandeel alleen maar omhoog gegaan. Vergeet niet dat ze met America Online een exclusief contract hebben om online reizen te verkopen en AOL heeft 20 miljoen betalende gebruikers.

Het grote nieuws vandaag was natuurlijk het kwartaalbericht van Yahoo, dat werkelijk fenomenabel was, zoals altijd trouwens. De geldmachine Yahoo gaat gewoon door met presteren. We zetten voor u even wat feiten op een rijtje. Nettowinst: $15 miljoen (NA aftrek kosten overnames). U leest het goed: winst. Omzet: $155 miljoen. Het bedrijf loopt daarmee een half jaar vooruit op de schattingen van Wall Street. In totaal wist Yahoo 3150 adverteerders aan te trekken. Ook heeft men de advertentietarieven verhoogd. Inmiddels zijn 80 miljoen mensen geregistreerd als gebruiker (wij horen daar natuurlijk ook bij). In September trok men 105 miljoen unieke gebruikers naar de site. In dezelfde maand had men (schrik niet) 385 miljoen pageviews PER DAG!!!!!!!!!!
Het meest opzienbarende is dat Yahoo nog moet beginnen met het in rekening brengen van speciale services, die nu nog gratis zijn. Het bedrijf noemt hierbij het online betalen van al uw rekeningen. Ook de E-commerce inkomsten stellen nog relatief weinig voor en zullen nog enorm toenemen.

Onze mond valt alleen maar open als we al deze cijfers zien en wij zijn niet alleen. Het aandeel schoot omhoog en trok meteen een hoop andere namen mee. Namens Propus kunnen wij Yahoo alleen maar feliciteren met dit buitenaardse succes. Ok, ok, we zijn gewoon even enthousiast.

Stuur ons eens een mail: mail@internetbeleggen.com

 

 

Advertising Management by IP Netvertising (+32 2) 679 54 00

by IP Netvertising