Beleggen via Internet: wat is het?

Introductie
Indien u wilt beleggen op de Amerikaanse beursen zoals de NASDAQ en de NYSE, is het zeker het overwegen waard dit te doen via Amerikaanse brokers, zoals Schwab, E*Trade of Datek Online. In de Verenigde Staten is online beleggen al enige tijd goed doorgebroken. Er zijn anno 1999 ruim 5 miljoen online accounts bij de diverse online brokers. Bedenk hierbij dat in 1994 onlinebeleggen nog totaal niet bestond. Volgens Credit Suisse First Boston (CSFB) vindt op dit moment ruim 15% van alle aandelentransacties in de VS al via het Internet plaats, twee jaar terug was dit slechts 3%. (Online)broker Schwab heeft zelfs marktleider Merril Lynch dit jaar ingehaald qua marktwaarde. Deze revolutie in de aandelenhandel heeft ertoe bijgedragen dat de kosten van de transacties spectaculair zijn gedaald, tot gemiddeld $15 en via zogenaamde discount brokers zelfs tot $8 per transactie ongeacht het orderbedrag.

Wat is online beleggen?
Online beleggen is het handelen in -tot nu toe met name- aandelen via het Internet. U heeft dus de beschikking nodig over een computer, met een browser zoals Netscape Navigator of Microsoft Explorer en een internetverbinding. Hiernaast moet u een account hebben bij online Broker. In Nederland kunt u bijv. via IMG Holland. de Rabobank of Alex van Bank Lambouchere via het Internet beleggen op de Nederlandse of zelfs Europese Beurs(en). Meestal kunt u echter geen orders verstrekken voor de Amerikaanse beurs waar vrijwel alle voor ons interessante Internetbedrijven genoteerd zijn. Via de talloze Amerikaanse brokers kan dit uiteraard wel, bovendien zijn de kosten zeer laag en kent men geen provisiedeel, maar alleen een vast bedrag per transactie.
U kunt meestal via een gebruikersnaam en wachtwoord inloggen op de veilige server (SSL) van de broker en in uw browser kunt uw portfolio bekijken, orders opgeven of real time de koersen, volumes e.d. van de fondsen die u wilt volgen bekijken. Sommige brokers geven zelfs advies (full service), andere bieden alleen de dienst aan (discount). Hieronder zetten we de voor- en nadelen van online beleggen via Amerikaanse brokers op een rij.

De voordelen van handel via een Amerikaanse broker:

 1. De provisie is laag en meestal ongeacht ordergrootte een vast laag tarief
 2. U heeft geen tussenschakel in de vorm van een Nederlandse Bank: vertraging
 3. Bij vrijwel alle online brokers krijgt u tegenwoordig gratis real-time koersinformatie op de NASDAQ en NYSE
 4. U kunt vanaf elke plek op aarde waar men Internettoegang heeft handelen
 5. U kunt veel sneller handelen dan via telefonische orders
 6. U betaalt geen entreekosten of vast jaarbedrag, er zijn geen depotkosten
 7. U krijgt altijd een goede rente op uw creditsaldo
 8. U kunt altijd uw aandelen eenvoudig belenen tot circa 50% van de onderliggende waarde ("margin")
 9. Onder Amerikaanse Brokers heerst een hevige concurrentie, zodat het dienstenpakket telkens verbeterd en de prijzen dalen

Nadelen:

 1. U loopt valutarisico, maar dat zou u toch al doen als u wilt beleggen in de VS
 2. U moet geld overmaken naar de VS, en dit gaat via uw eigen bank, en een Amerikaanse bank: het storten van geld of terugstorten van geld kan hierdoor 1 tot 2 weken duren.
 3. U betaalt transactiekosten voor het overmaken van geld naar het buitenland aan uw Nederlandse bank.
 4. De meeste online brokers kennen een minimuminleg, bij bijvoorbeeld Datek Online dient u tenminste USD 2.000 over te maken, voordat u kunt traden.

Kantekening bij online beleggen:
U bent geneigd meer te handelen dan normaal: in de VS blijkt dat online beleggers 4x zoveel handelen dan beleggers die werken via telefonische opdrachten. Het moge duidelijk zijn dat dit geen nadeel hoeft te zijn, winnaars zijn uiteraard de online traders, maar dat was voorheen niet anders. De kostenverschillen zijn dan ook dusdaning aanzienlijk dat dit geen bezwaar is.
Het schijnt dat in sommige gevallen mensen verslaafd raken aan beleggen via het internet, zoals we in sommige publicaties lezen, en hierdoor onnodig gevaarlijke posities innemen in risiscovolle fondsen. Wij kunnen hier slechts op de zelfverantwoordelijkheid van de mensen wijzen. Bovendien blijkt dat onlinebeleggen veel totaal onervaren beleggers aantrekt, omdat de drempel zeer laag is.

Wij zullen in ons voorbeeld uitgaan van een Account bij Datek Online, de procedure is echter niet anders bij andere brokers. Wij raden wel aan bij een grotere Broker, zoals Schwab, E*Trade of Datek Online een account te nemen.

 

Indien u een keuze heeft gemaakt voor een Amerikaanse Online Broker, meldt u zich via de website aan.

GA NAAR STAP 2: AANMELDEN BIJ DE WEBSITE VAN EEN US ONLINE BROKER (DATEK ONLINE)