At Home Corp. Nasdaq: ATHM Branche: Internet Providers

Profiel:
@Home is de leidende Internet Service Provider op het gebied van het aanbieden van Internet per (televisie)kabel (zoals in Amsterdam e.o.bijv. A2000). Van belang bij het aanbieden van Internet per kabel is een wijziging in het kabelnetwerk dat tweewegverkeer mogelijk maakt (hybride kabel). Dit brengt enorme investeringen met zich mee. Uiteindelijk is het grootste voordeel dat Internet per kabel vele malen sneller is dan gebruikelijke analoge of ISDN-verbindingen, en men daarnaast constant online is. De bandbreedte van de kabel moet echter wel gedeeld worden met anderen, zodat de snelheid achteruit kan gaan. @Home heeft connecties met 17 kabelmaatschappijen in de VS en Europa. In Nederland heeft @Home contracten met Castel en Palet Kabelcom. Ongeveer 58,5 miljoen huishoudens kunnen gebruik maken van @Home. Hiervan maken juni 1998 ongeveer 150000 huishoudens gebruik van deze dienst. Athome rekent circa $40 per maand in de VS voor haar service, hiervan circa 35% naar Athome en 65% naar de kabelexploitant. Daarnaast biedt @Home bandbreedte op het Internet via de kabel aan zakelijke klanten. AtHome heeft in de VS een eigen OC-48 netwerk en diverse tussenstaions. voor caching. Hiernaast is @Home zeer succesvol om abonnees van @Home aan de homepage van @Home te binden, wat de advertentiewaarde van de homepage vergroot. Dit is een aspect dat in Nederland (nog) niet zo'n grote rol speelt, maar in Amerika worden miljarden uitgegeven aan reclame op Internet bij druk bezochte webpagina's. @Home heeft relatief beduidend meer bezoekers van de @Home homepage onder haar klanten dan gebruikelijk bij zgn narrowband (over analoge telefoonlijn of ISDN: <128Kbps) Internet Service Providers, zoals America Online. At&T heeft via TCI een aanzienlijk belang in AtHome, AT&T (T) heeft veel vertrouwen in Internet via de kabel. Ook chipbakker Intel ziet brood in @Home en is in oktober 1998 partner geworden, dit is van belang voor de inbreng m.b.t. technologie en marketing waarin Intel zeer sterk is.

@Home heeft vanwege haar pioneersfunctie veel kennis opgebouwd over Internet per kabel.

Belangrijkste inkomstenbronnen van @Home zijn:
- abonneegelden;
- advertenties op de homepage van @Home;
- klantondersteuningsactiviteiten

@Home heeft portal Excite overgenomen om daarmee een America Online achtig business model op te zetten. zie ook het artikel uit ons nieuwarchief.

oprichtingsdatum: 25 maart 1995
beursintroductie: 11 juli 1997

 

 

Bedrijf Sterkten
  • @Home is de grootste en bekendste Internetprovider per kabel wereldwijd en groeit nog steeds enorm.
  • @Home heeft veel kennis in huis over Internet per kabel
Zwakten
  • mikt op Internet per kabel: op 1 technologie
  • grote schuldenlast
Markt Kansen
  • Kabelinfrastructuur is alom aanwezig
  • @Home heeft nog een enorm groeipotentieel. Zeker als het Internetgebruik verder toenmeemt zullen meer zware gebruikers geneigt zijn Internet per kabel te nemen.
  • Nieuwe abonnees versterken niet alleen de financiŽle basis maar tevens de website van @Home, die op dit moment nog niet voorkomt in de top 10 van drukstbezochte homepages.
Bedreigingen
  • Op het gebied van Internet per kabel heeft @Home in feite geen concurrentie, maar op gebied van het bieden van Internet met dergelijke hoge snelheden (=grote bandbreedte) is het succes van nieuwe technologieen zoals ADSL van groot belang. Indien ADSL een succes wordt heeft Internet per kabel er een geduchte concurrent bij. ADSL verkeert echter nog steeds in de proef en probeerfase (in Nederland is ADSL -''Snelnet''- in de koelkast gestopt: KPN Telecom wil eerst de investeringen in het ISDN-netwerk terugverdienen).
  • Er zijn in de VS vele bedrijven die (glasvezel)kabels in de grond hebben, zoals Time Warner en MediaOne (Roadrunner). met name op de zakelijke markt vormt dit een bedreiging.

 

@Home op het Internet:
algemeen: http://www.home.net
huidige koers: klik hier
beleggerspagina: klik hier

 

Persoonlijke aantekening:
@Home is het maatgevende bedrijf wereldwijd met betrekking tot Internet per kabel en het bieden van bandbreedte. De inkomstenbasis is in vergelijking tot de investeringen nog zeer gering, echter de groei is enorm (800% afgelopen jaar). Indien @Home dergelijke groei kan volhouden (bij Interbedrijven is dergelijke groei jarenlang niet ongebruikelijk) zal de vrucht van de vele honderden miljoenen aan investeringen eindelijk kunnen worden geplukt. Net als America Online moet de toename van het aantal abonnee's eveneens leiden tot een grotere bijdrage aan de omzet van advertenties op de homepage. De belangrijkste bedreiging voor @Home zal de eveneens snelle toegang via nieuwe analoge technieken over de gewone telefoonlijn zijn (ADSL), waardoor deze eveneens razendsnel wordt. In Amerika zal dus naast concurrentie op het Internet via verschillende providers, ook meer en meer concurrentie gevoerd gaan worden via de wijze van toegang. In de VS kent men geen lokaal telefoontarief, zodat online zijn buiten de abonnementskosten voor de ServiceProvider geen extra kosten in de vorm van ''telefoontikken'' met zich meebrengt en kabel dus geen voordeel is boven toegang via de telefoonlijn. Veel Amerikanen laten hun (tweede) telefoonlijn dan ook permanent open staan. Het succes van @Home hangt dus met name af van het succes van Internet per kabel in de V.S. en met een potentieel van bijna 60 miljoen huishoudens is dit in principe aanwezig.