Amazon com, Inc. Nasdaq: AMZN Branche: Internetwinkels & markten

Bedrijfsprofiel:
Amazon.com is de grootste en bekendste online-winkel in boeken, muziekdragers, videos en gifts. Voor een bedrijf dat is opgericht in juli 1994 is de omzet en de groei enorm (omzetstijgingen van vele honderden procenten). Amazon.com biedt zo'n 2,5 miljoen titels aan. Uit de enorme omzetgroei blijkt dat consumenten vertrouwen hebben in Amazon en ook weer terugkomen. Amazon behaalt circa 22% van haar omzet door verkopen buiten de V.S. Amazon voert een actief expansiebeleid door overname van andere onlinesellers op het gebied van boeken en andere media. Amazon is op dit moment de op drie na grootste boekverkoper in de VS (jan. 1999), niet slecht voor 5 jaar oude onderneming, en groeit nog steeds enorm. In 1999 zal naar verwachting voor $ 1 miljard aan boeken worden verkocht via de website van Amazon.com

Ondanks de aanzienlijke verliezen van Amazon sinds de oprichting, heeft de directie en de beurs vertrouwen in het aandeel, gezien de onstuimige waardestijging de afgelopen jaren. Het beleid van de directie van Amazon is erop gericht: haar naamsbekendheid (brandname) verder uit te breiden; klanten goedkope boeken en media te bieden en de 'winkel'ervaring op de website te optimaliseren; ruime omzet te genereren teneinde schaalgrootte te bereiken ('economies of scale'), en daarmee relatieve kosten te besparen.

oprichtingsdatum: juli 1994 (begin bedrijfsactviteiten: juli 1995)
beursgang: 15 mei 1997

 

Bedrijf Sterkten
  • Amazon is inmiddels op het internet een gevestigde naam (brandname) en heeft een grote naamsbekendheid
  • Amazon wordt steeds meer geassocieerd met plezierig online shoppen, waardoor de nadruk op boeken minder wordt
Zwakten
  • Amazon leidt grote verliezen en deze zullen vanwege de sterke groei in absolute zin blijven toenemen.
  • Amazon heeft weinig 'economies of scale': de kosten nemen evenredig toe met de omzet
Markt Kansen
  • Amazon kan haar naamsbekendheid uitbuiten door de verkoop van verwante producten
  • Amazon kan met nieuwe productgroepen snel nieuwe markten betreden
Bedreigingen
  • Voornaamste concurrent is Barnes & Noble, die een aggressieve campagne voert met Bertelsmann op het gebied van boeken
  • op muziekvlak zijn N2k en CDNow (gaan wellicht meer samenwerken) de grote concurrenten.
  • De concurrentie op de online boek- en muziekmarkt is enorm Amazon kan zich alleen handhaven door verder te groeien en schaalvoordelen uit te buiten.

 

Amazon.Com op het Internet:
algemeen: http://www.amazon.com
huidige koers: klik hier
beleggerspagina: klik hier

 

Persoonlijke aantekening:
Critici zien in Amazon.Com het bewijs dat Iinternetverkoop gedoemd is te mislukken, omdat Amazon's verliezen alsmaar stijgen. Deze critici gaan echter voorbij aan het feit dat Amazon Com in enkele jaren tijd een buitengewoon aanzienlijk marktaandeel heeft verworven, die de traditionele boekhandel zeker zal doen veranderen. Gezien de tevens zeer sterke en voortdurende omzetstijging lijkt het erop dat Amazon.Com geen eendagsvlieg is. Onstuimige groei gaat nu eenmaal gepaard met grote investeringen.
Van belang is dat Amazon Com voldoende bezoekers naar haar site blijft trekken (webtraffic) en bestaande klanten behoudt om de concurrentie (met name Barnes & Noble) het hoofd te bieden, die een belangrijke impuls krijgt doordat het kapitaalkrachtige Duitse uitgeversconcern Bertellsman een belang heeft van 50% in Barnesandnoble com.
De volatiliteit van het aandeel Amazon is zeer groot te noemen, (koerswijzigingen van 5 tot 15% op een dag omhoog en omlaag zonder logische aanleiding!! lijken eerder regel dan uitzondering: ergo stalen zenuwen vereist), Amazon is dus zoals vele Internetaandelen een daghandelaars paradijs of juist hel. Op de langere termijn (m.b.t. Internet is 1 jaar lange termijn) heeft het aandeel tot nu toe buitengewoon hoge ogen gegooid. Handhaving van de huidige groeicijfers is essentieel. Amazon heeft de potentie uit te groeien tot het grootste (Internet)warenhuis ter wereld! En dan praten we niet alleen over boeken.