WELKOM BIJ INTERNETBELEGGEN English visitors: click here

Nieuwe Internetbedrijven toegevoegd! (Nu 94 internetbedrijven beschreven!)
Marimba, Starmedia Network en Rhythms NetConnections


Portfolio OHRA Internetfonds eind juli online!!

 

   

Waar belegt het ING Internetfonds in? klik hier.
ING juni '99
Waar belegt het OHRA Internetfonds in? klik hier
OHRA juli '99
  Informatie zelf ophalen? Niet nodig!

week 36: 6 september - 10 september 1999

Normaal gesproken gebruikt u een zoekmachine als Yahoo of Fast Search (dit is een vrij snelle) om informatie te zoeken die voor u nuttig of onderhoudend is. Als u al een tijdje bekend bent op het Internet zult u rechtstreeks naar voor u vaste pagina's gaan die u in uw 'bookmarks' heeft opgenomen zoals www.internetbeleggen.com. Bij al deze methodes maakt u gebruik van 'pull' technologie: u 'trekt' als het ware de informatie zelf van het Internet. Nog beter is als u vantevoren bekend maakt waarin u geinteresseerd bent en dat u het verzamelen en presenteren van de door u beoogde informatie overlaat aan de technologie en wel de zogenaamde 'push'technologie. Met deze software kunt u aangeven welk nieuws er naar uw PC opgestuurd moet worden over het Internet. Een bedrijf dat dit al langer doet is Pointcast. Pointcast heet tegenwoordig Entrypoint maar levert nog steeds 'push' technologie in de vorm van een 'toolbar' (een soort menuschermpje) dat op uw scherm verschijnt. Deze software kunt u gewoon downloaden en installeren. Daarna moet u zich aanmelden en kunt u inloggen. Er verschijnt een balk bovenin uw scherm dat alle nieuws-items aangeeft die u heeft aangetikt bij installatie. Entrypoint zorgt ervoor dat het bij u terecht komt. Het voordeel van deze werkwijze is dat u niet meer eindeloos het Internet hoeft af te zoeken of dat u steeds naar bepaalde pagina's moet gaan. Natuurlijk is het allemaal nog erg primitief maar deze vorm van 'personalisatie' heeft volgens ons een grote toekomst. Ook kunt u al bepaalde interessante aanbiedingen op uw scherm krijgen die een vorm van zeer gerichte reclame zijn waar u eigenlijk zelf om gevraagd heeft. Als u bijvoorbeeld aangeeft wel eens naar Malaga te willen dan krijgt u daarvoor reisaanbiedingen op uw scherm. Een op maat gemaakte E-commerce toepassing dus. Een ander bedrijf dat dit doet is Backweb. Dit bedrijf richt zich meer op de zakelijke markt maar hanteert hetzelfde informatie 'push' principe. Natuurlijk is dit alles niet voorbijgegaan aan Netscape en Microsoft. Deze hebben in hun browsers dan ook al een klein begin gemaakt met 'push' technologie. Maar dit is nog wel wat passief: u kunt meestal een startpagina aanmaken met daarop de dingen die u wenst. Echt actief krijgt u dan nog niet informatie opgestuurd. Het moge duidelijk zijn dat zinvol gebruik van Internet behoorlijk verhoogd kan worden met deze technologie. Ook de E-commerce krijgt een positieve stimulans omdat u alleen aanbiedingen krijgt die echt interessant voor u zijn. De techniek staat nog altijd in de kinderschoenen maar er zijn wel beursgenoteerde bedrijven die de achterliggende technologie voor 'push' verzorgen.

Voorlopig moet u het nog doen met de 'pull' technologie van Propus.

Kees Wakkerman

mail de redactie


    Hoe beleg ik zelf via Amerikaanse Brokers. Internetbeleggen.com legt u stap voor stap uit hoe beleggen via een Amerikaanse broker in z'n werk gaat. klik hier

BEDRIJFSNIEUWS 6 september - 10 september 1999

6 september:

Dag vrienden van het Internetaandeel. Wij ontvangen veel mailtjes over waar de meest recente portefeuille van het ING Internet fonds nou blijft. Wij hebben deze nog altijd niet ontvangen. Wellicht houdt men deze bewust achter i.v.m. de introductie van het Postbank Internet fonds. Zodra we meer info hebben kunt u alles op deze site vinden. De houders van het ING Internet fonds mogen trouwens niet klagen want dit fonds heeft het bijzonder goed gedaan de afgelopen week.

Vandaag was de Amerikaanse beurs een dag gesloten wegens Labor Day, wat een beetje paradoxaal is. De enorme sprong omhoog van de Internetsector vrijdag is wellicht een teken van toenemend vertrouwen in de sector. Wij lazen in de Business Week over een enquete in Amerika waarin men mensen vroeg of zij deze aanstaande Kerst (het Amerikaanse "Holiday Season") van plan waren online aankopen te doen. In alle categorieen (boeken, reizen etc.) gaf men aan 2 tot 4 keer zoveel te gaan kopen over het Internet. De Kerst van 1998 overtrof ieders verwachting wat betreft E-commerce en deze Kerst wordt het steeds waarschijnlijker dat het weer een online Kerstfeest wordt. Het zijn in eerste instantie de op consumenten gerichte bedrijven als Amazon en E-Bay die dan een uitstekend kwartaal zouden moeten hebben. Maar de Business Week vroeg zich ook af hoe het zit met de traditionele retailer zoals Toys'R'Us. Deze 'Bart Smit' van Amerika heeft veel last van E-Toys, een speelgoedwinkel die uitsluitend over het Internet verkoopt. Toys-R-Us verliest niet alleen marktaandeel aan dit E-Toys maar ook aan Amazon, dat inmiddels ook speelgoed verkoopt. Toys-R-Us kon maar een ding doen: zelf ook via het Internet verkopen via een zeer op E-Toys gelijkende website. Gelukkig heeft Toys-R-Us in de VS een ijzersterke merknaam maar een ding kan men niet wegdoen: de razenddure keten van speelgoedwinkels. Wat denkt u wat voor marges E-Toys kan halen zonder die dure winkelketen. Daarvoor hoeft het niet eens marktleider te zijn. Als Toys-R-Us met prijzen gaat stunten dan kannibaliseert men de winstmarges van de eigen winkels. En om de levertijden hoeft men het niet te laten: deze worden steed korter en niet iedereen wil met enorme teddyberen door de stad wandelen.

De traditionele retailer moet echter wel online aanwezig zijn want het kost marktaandeel. We zullen steeds meer bekende bedrijven online zien gaan en dat ook steeds professioneler. Een homepage die teleurstelt omdat er niets gekocht kan worden kan men net zo goed niet op het Web zetten.

7 september:

Beweeglijke markt met wat uitschieters naar boven. Veel vragen krijgen we over het Postbank Internet fonds. We weten nu een ding zeker: dezelfde personen die het ING Internet fonds managen gaan ook het Postbank Internet fonds doen. Over de samenstelling kregen we niets te horen, waarschijnlijk wil men daar nog mee wachten. Wij hebben wel het vermoeden dat de fondsen niet veel gaan verschillen omdat we weten dat het ING IT fonds en het Postbank IT fonds nagenoeg hetzelfde zijn. Het maakt dus waarschijnlijk niet uit of u het ING Internet danwel het Postbank Internet fonds koopt. Zodra we meer weten leest u het onmiddellijk op deze site.

Vandaag maakte het Internetbedrijf Digital Island bekend samen te gaan werken met Inktomi en RealNetworks. Het doel is om een technisch platform tot stand te brengen om 'streaming media' uitzendingen over het Internet te realiseren. Vorige week schreven we nog over het belang van 'streaming media' (zie ons nieuwsarchief op 1 september). Men verwacht dat de komende tijd veel mediabedrijven video- en audio-uitzendingen over het Web willen verzorgen. Dit vergt veel bandbreedte maar ook de juiste technologie en software om het goed te doen. Daarom is dit samenwerkingsverband heel sterk: deze bedrijven zijn de top in Internettechnologie. Een probleem blijft de bandbreedte: deze schiet vaak te kort. Wij verwachten dan ook grote investeringen wereldwijd in het verbeteren van deze bandbreedte en daarmee de snelheid. In Nederland hebben we UPC dat al heel wat kabelnetwerken heeft opgekocht. Men verbetert deze netwerken en maakt ze geschikt voor snelle Internettoegang. En u mag raden met welk bedrijf UPC een samenwerkingsverband heeft aangekondigd vandaag (tip: dit bedrijf levert o.a. ook Windows 98). Het is maar dat u het weet.

8 september:

Rare beurs vandaag: omlaag, omhoog en weer terug. Volatiliteit heet dat en we moeten er mee leven.

Even aandacht nu voor het nieuwste speeltje van Sun Microsystems, de Sun Ray 1. Zoals u wellicht weet gebruiken heel veel Internetbedrijven Sun computers vanwege de betrouwbaarheid maar ook de schaalbaarheid. Nu komt Sun met deze Ray 1 die er op het eerste gezicht nogal bizar uitziet. Het lijkt wel een geplette iMac. Maar dit kastje is niets anders dan de doodgewaande 'network' computer (of NC) die Oracle en Sun nog geen 2 jaar geleden als DE toekomst zagen De NC flopte jammerlijk en leek dood. De filosofie achter de NC is deze: waarom een dure PC kopen met alles erop en eraan als je toch het grootste deel van de software en computercapaciteit op de server kan zetten? Een logische gedacht: zet alle software op de server en maak die heel krachtig. Thuis of aan het bureau heb je dan alleen nog maar een lichte PC nodig en ook niet eens meer een harddisk of een floppy, alles staat immers op de server. U heeft eigenlijk alleen browser software nodig maar die kan op een chip staan. Als u bijvoorbeeld een brief tikt in Word en u gaat de spelling checken dan heeft u dus ook een woordenboek nodig op uw eigen PC. Niet met de NC: het woordenboek staat op de server en niet op uw PC. De NC stuurt uw brief er heen en de server doet de rest en geeft u het antwoord. Het mooie aan dit model is dat u nooit meer software hoeft te kopen en , nog belangrijker, de upgrade naar een nieuwe versie gebeurt op de server. U hoeft daar zelfs niets van te merken. Er is echter een grote maar: met de NC wordt het netwerk zeer zwaar belast. Twee jaar terug waren veel netwerken hier niet tegen bestand en ook nu is het vaak nog te langzaam. Maar met de steeds betere bandbreedte en snelheid komt de NC weer terug in een nieuw jasje: de Ray 1. Met de Ray 1 krijgt u uw eigen chipkaart waarop uw identiteit staat. Als u dan ergens komt waar een Ray 1 staat stopt u uw kaart erin en de server 'weet' dan dat u het bent en toont een menu met de door u benodigde programma's. Met de verbeterde netwerken van tegenwoordig kon dit best wel eens een succesje worden, immers de kosten van gebruik zijn een stuk lager.

Het motto van Sun is dan ook: "het netwerk is de computer". En het Internet is het grootste netwerk ter wereld.

9 september:
De Internetmarkt gaat gestaag vooruit en mag zich verheugen in hernieuwde belangstelling. Als we zo her en der de financiele pagina's lezen dan zien we ten eerste dat men weer meer vertrouwen krijgt in de grote namen zoals Yahoo en America Online maar ook dat er weer heel wat bedrijven een notering gaan aanvragen op de Nasdaq. Wij hopen de mooiste bedrijven na hun eerste notering voor u te beschrijven op onze drukbezochte site.

Een van de dingen die komen gaan op het Internet, ook bij ons, is online bankieren. En dan bedoelen we niet alleen aandelen kopen over het Internet bij b.v. IMG Holland maar echt bankzaken doen. Denk met name aan het betalen van rekeningen die een Internetbedrijf voor u verzamelt op een webpagina. Yahoo is daarmee al begonnen maar het komt ook naar ons land. Het grote voordeel is dat u alles overzichtelijk gepresenteerd krijgt en dat electronische afhandeling sneller en efficienter is. De vraag is of 'echte' banken dit zullen oppikken of dat Microsoft en Yahoo met deze service gaan scoren. U vraagt zich natuurlijk af of dit wel veilig is. Wij denken van wel omdat men gebruikt maakt van veilige technologieen als SSL en SET. Ook de Credit Card maatschappijen werken aan steeds veiliger oplossingen om betalingen online te verrichten. Het is net als met geldautomaten: in het begin moet iedereen wennen maar binnen de kortste keren is het de gewoonste zaak van de wereld. In Amerika is men al veel verder met online bankieren en men houdt de banken goed in de gaten. Er zijn al diverse banken die uitsluitend op het Internet bestaan. Deze kunt u zelf beoordelen op Gomez.com. Voorlopig wachten wij nog op de eerste echte Nederlandse Internetbank.

Stuur ons eens een mail: mail@internetbeleggen.com

 

 

Advertising Management by IP Netvertising (+32 2) 679 54 00

by IP Netvertising